عبداله حیاتی؛ افشین مرزبان؛ مجید رهنما
چکیده
با وجود اهمیت و جایگاه خرما در کشور و جهان، تولید خرما به ویژه عملیات دسترسی به تاج نخل خرما به عنوان گستردهترین و دشوارترین عملیات تولید خرما، به صورت سنتی و همراه با مخاطرات ارگونومیکی و ایمنی متعددی انجام میشود. در مطالعه حاضر، برخی مداخلات ارگونومیکی با سازوکار غیرپیچیده در عملیات دسترسی به تاج نخل خرما با به کارگیری 9 شرکتکننده ...
بیشتر
با وجود اهمیت و جایگاه خرما در کشور و جهان، تولید خرما به ویژه عملیات دسترسی به تاج نخل خرما به عنوان گستردهترین و دشوارترین عملیات تولید خرما، به صورت سنتی و همراه با مخاطرات ارگونومیکی و ایمنی متعددی انجام میشود. در مطالعه حاضر، برخی مداخلات ارگونومیکی با سازوکار غیرپیچیده در عملیات دسترسی به تاج نخل خرما با به کارگیری 9 شرکتکننده با هدف کاهش مخاطرات بررسی و از حیث شاخصهای ارگونومیکی، ایمنی و فنی با روش مرسوم مقایسه شد. ارزیابیهای بیومکانیکی با استفاده از نرمافزار 3DSSPP و بررسی تنشهای مکانیکی وارد بر ابزار صورت گرفت. تجزیه و تحلیلهای آماری با استفاده از نرمافزار IBM SPSS 24 انجام شد. ارزیابیهای بیومکانیکی نشان داد که از بین چهار روش مورد بررسی صعود از نخل خرما (مرسوم (استفاده از پروند) و مداخلهای (پروند+کفش لاستیکی، هارنس و هارنس+کفش لاستیکی))، روشهای مرسوم و پروند+کفش لاستیکی به ترتیب با وارد آوردن نیروهای برشی 9/1120 و 6/1119 نیوتون بر دیسک L5/S1 از این منظر از دو روش دیگر که در آنها از هارنس استفاده میشد به طور معنیداری (001/0>p ) پرخطرتر و دارای ریسک ابتلا به آسیب زیاد (500 نیوتون ) بودند. روش هارنس+کفش لاستیکی به لحاظ ارجحیت بالاترین میزان (14 امتیاز) را به خود اختصاص داد. ابزارهای مداخلهای به لحاظ ایمنی وضعیت به نسبت مطلوبتری از روش مرسوم داشت، اما به لحاظ ارگونومیکی شرایط تقریباً برابر بود. با این وجود، ابزارهای مداخلهای به لحاظ سرعت کار و شرایط فنی دارای کاستیهایی بود که باید تا رسیدن به شرایط مطلوب مورد مطالعه و بهسازی قرار گیرد.
تکنولوژی پس از برداشت
پویا کهنسال مکوندی؛ مجید رهنما؛ رسول معمار دستجردی؛ علیرضا شافعی نیا
چکیده
هدف از این مطالعه، ارزیابی برخی پارمترهای موثر بر طراحی دستگاه انتقال نئوماتیک فاز رقیق افقی برای شکر میباشد. بدین منظور، ابتدا برخی از خواص فیزیکی ذرات شکرکه مورد نیاز در طراحی دستگاه هستند، محاسبه و تعیین شد. افت فشار کل با جمع نمودن سهم دو بخش هوا و مواد با استفاده از معادلات تجربی بهدست آمد. افت فشار با تغییر سرعت هوای ورودی ...
بیشتر
هدف از این مطالعه، ارزیابی برخی پارمترهای موثر بر طراحی دستگاه انتقال نئوماتیک فاز رقیق افقی برای شکر میباشد. بدین منظور، ابتدا برخی از خواص فیزیکی ذرات شکرکه مورد نیاز در طراحی دستگاه هستند، محاسبه و تعیین شد. افت فشار کل با جمع نمودن سهم دو بخش هوا و مواد با استفاده از معادلات تجربی بهدست آمد. افت فشار با تغییر سرعت هوای ورودی دمنده در 5 سطح، نرخ جریان جرمی ذرات شکر در 3 سطح و طول لولهی انتقال در 3 سطح، اندازهگیری گردید. آنالیز واریانس دادهها نشان داد که تاثیر فاکتورهای مورد نظر و اثر متقابل آنها بر افت فشار کل در سطح اطمینان 1 درصد معنیدار است. رابطهی بین افت فشار کل با سرعت هوای ورودی و دبی جرمی شکر به صورت معادلهی درجه دوم و با طول لوله به صورت خطی بود. جهت سنجش تغییرات در خواص کیفی فیزیکی شکر، پس از انتقال توسط دستگاه، اثرات فاکتورهای طول، دبی جرمی شکر و سرعت انتقال در سطوح ذکر شده بر دو خاصیت قطر میانگین ذرات و ضریب پراکندگی آنها بررسی گردید. آنالیز واریانس این دادهها نشان داد تاثیر فاکتورهای مورد نظر و اثر متقابل آنها بر ایجاد تغییر در خواص کیفی فیزیکی شکر در سطح اطمینان 1 درصد معنیدار است. با افزایش طول، دبی جرمی و سرعت، قطر میانگین ذرات کاهش و میزان پراکندگی در اندازهی آنها افزایش یافت. مقایسهی میانگین دادهها نشان داد که سرعت و طول به ترتیب بیشترین و کمترین تاثیر را بر ایجاد تغییر در خواص کیفی شکر دارند. افزایش طول لوله بدون تغییر سایر عوامل تاثیر زیادی بر شکستگی ذرات نخواهد داشت.
یوسف عباسپور کلان؛ محمد علی نیکبخت؛ مجید رهنما
دوره 36، شماره 1 ، شهریور 1392، ، صفحه 23-34
چکیده
خشک کردن انگور به عنوان یکی از محصولات استراتژیک کشاورزی در ایران با چالشهای متعددی از جمله تغییر رنگ، فساد پذیری، آلودگی و زمان طولانی مواجه میباشد. با چنین رویکردی، پژوهش حاضر ضمن بررسی رفتار خشک شدن لایه نازک انگور سفید بیدانه ارومیه در خشککن هوای- داغ، مناسبترین مدل ریاضی برای توصیف منحنی فرآیند خشک ...
بیشتر
خشک کردن انگور به عنوان یکی از محصولات استراتژیک کشاورزی در ایران با چالشهای متعددی از جمله تغییر رنگ، فساد پذیری، آلودگی و زمان طولانی مواجه میباشد. با چنین رویکردی، پژوهش حاضر ضمن بررسی رفتار خشک شدن لایه نازک انگور سفید بیدانه ارومیه در خشککن هوای- داغ، مناسبترین مدل ریاضی برای توصیف منحنی فرآیند خشک شدن آن را معرفی میکند تا بتواند در طراحی خشک کن انگور مورد استفاده قرار گیرد. آزمایش تجربی خشک کردن در 4 سطح دمای هوای خشک کننده، 40، 50، 60، 70 درجه سیلسیوس و سرعت هوای 2/1 متر بر ثانیه انجام شد. دادههای تجربی با 10 مدل نیمه تئوری و تجربی بر اساس آمارههای ضریب تعیین(2R)، مربع کای (2X) و ریشه میانگین مربعات خطا (RMSE) برازش شد. با توجه به نتایج، دمای هوای خشک کننده روی سرعت خشک شدن انگور، اثر معنیداری داشت و با افزایش دما، از 50 به 60 درجه سلسیوس زمان خشک شدن انگور حدود 59 درصد کاهش یافت. همچنین نتایج نشان داد که فرآیند خشک کردن در مرحله با نرخ نزولی انجام پذیرفت. با مقایسه مدلهای مورد ارزیابی جهت تعیین بهترین برازش منحنی فرآیند خشک شدن لایه نازک انگور، مدل میدلی و همکاران با (997859/0=2R)، (0001679/0=2X) و (010234/0RMSE= ) بهترین برازش را داشت. تأثیر دمای هوای خشک کننده روی ضرایب و ثابتهای این مدل نیز بررسی شد.